Καλαμάτα: Ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Καλαμάτα: Ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Στη “σκιά” του Ταϋγέτου και στην “κεφαλή” του Μεσσηνιακού Κόλπου, η Καλαμάτα περιμένει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τους επισκέπτες για μία όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία. Γνωστή διεθνώς για την ελιά και το φημισμένο ελαιόλαδο, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έχει ένα απο τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα εντός πόλης, που ξεπερνάει τα 3 χλμ. και σε συνδυασμό με τις ταβέρνες και τις καφετέριες δημιουργούν ένα ελκυστικό σκηνικό για επισκέπτες όλων των ηλικιών. 

Η θέση της Καλαμάτας είναι κομβική, καθώς σε λίγη ώρα κάποιος μπορεί να βρεθεί από τη θάλασσα στο βουνό, ενώ σε απόσταση μίας ώρας προς τα ανατολικα μπορεί να βρεθεί προς τα γραφικά χωριά της Μάνης και προς τα δυτικά να απολαύσει αποδράσεις προς τις ομορφιές της Πυλίας και της Τριφυλίας.

Αναμφισβήτητα πάντως ο επισκέπτης δεν πρέπει να φύγει χωρίς να επισκεφθεί τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που βρίσκεται σε απόσταση 36 χλμ. από την πόλη.

Για τους λάτρεις της τοπικής Ιστορίας μία περιήγηση στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, που ξεκίνησε από την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 μπορεί να γίνει με μία επίσκεψη στον μικρό ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων στο Ιστορικό Κέντρο. Περιοχή με ζωή και τα βράδια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Λόγω του επίπεδου αναγλύφου στο μεγαλύτερο της μέρος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην Καλαμάτα με ποδήλατο, κάνοντας βόλτα από το Κάστρο έως και την Παραλία διαμέσου του Ιστορικού Κέντρου, της κεντρικής πλατείας και του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων (ανοιχτό μουσείο τρένων). Το Κάστρο ανάγεται στην βυζαντινή περίοδο, αλλα η σημερινή του μορφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανακατασκευή του από τον Φράγκο πρίγκηπα Γοδεφρείδο Α’ Βιλλεαρδουίνο στις αρχές του 13ου αιώνα. 

Παράλληλα η πόλη έχει ορισμένα μουσεία με χαρακτηριστικότερα το Αρχαιολογικό και τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Καρέλια”. Στην πόλη υπάρχει και το νεόκτιστο εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με σημαντικές συμμετοχές καταξιωμένων ομάδων.

Το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” αποτελεί την διεθνή πύλη της Μεσσηνίας, καθώς την συνδέει με πάνω απο 25 πόλεις της Ευρώπης,  μεταξύ αυτών το Μπέργκαμο και η Πίζα από πλευράς Ιταλίας, ενώ κατά καιρούς στο λιμάνι της Καλαμάτας καταπλέουν κρουαζιερόπλοια. Φυσικά ο νέος αυτοκινητόδρομος μπορεί να εξασφαλίσει μία άνετη και ασφαλή μετάβαση από και προς Αθηνα μέσα σε 2,5 ώρες, αλλα και προς άλλες περιοχές της Πελοποννήσου σε σήμαντικα μικρότερο χρόνο.

Καλαμάτα λοιπόν όλες τις εποχές του χρόνου για μία ιδιαίτερη τουριστική εμπειρία για άτομα όλων των ηλικιών.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close