Καρπούζια στα Ορεινά

Δυο καρπούζια, τρία πεπόνια και κάτι ρέστα.

Μεσσηνία- Ταϋγετος.
Στις μεγάλες ζέστες , η πηγή στο χωριό της Αρτεμισίας απέναντι από την Παναγιά τη Θεότοκο κρατά τα φρούτα- σύμβολο στη σωστή θερμοκρασία βρώσης και  συνοψίζει, λες, όλο τον Άυγουστο σε μια οικεία εικόνα.
Σημειώστε: Υψόμετρο  700 μ. , βλάστηση πυκνή,  δρόμος καλοστρωμένος. Μετά την ταμπέλα «Προς Νέδουσα», ο άερας δροσίζει αισθητά. Σ’ εκείνο το σημείο αρχίζει το μεγαλείο του βουνού, οι στροφές και τα φαράγγια. Σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα, το πρώτο χωριό του Ταϋγέτου είναι ό,τι πρέπει για ένα δροσερό απομεσήμερο, για ένα βράδυ με μυρωδιές από καλομαγειρέμενο φαγητό. 

Τις Κυριακές, τις εποχές χωρίς covid, είχε και θερινό all-day πανηγύρι. Τα αγαπάνε πολύ σ’ αυτή την πλευρά του  Τάυγετου. Χωριά στα βάθη του χάρτη στολίζονται και μετά την καθιερωμένη αρτοκλασία, αρχίζουν τα όργανα. “Μπήκαν τα γίδια στο Μαντρί”.

Φέρνουν γύρους τα κάρβουνα, οι λαχνοί, οι χοροί, οι σκιές και τα δέντρα.

-Το 72 κερδίζει ένα “πριγίονι”, προσφορά του τάδε.

-Τι είναι το πριγιόνι, Νικήτα;

Τα αρνιά που βόσκουν στην είσοδο θα τα κληρώσουν μετά. Μέχρι τότε τα χαιδολογάνε. έτσι τρυφερά και απαλά που είναι. Πιάτα και ποτήρια άσπρα πλαστικά. Κερνούν μακαρόνια με γίδα βραστή με συνοδευτικό μακαρόνια, και συχνά πυκνά έχει και γουρουνοπούλα. Καμιά φορά παραπέφτει αλάτι όμως.

Να πας.

Ζακέτα να πάρεις

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close