Νότιο Πήλιο Του Φυσιολάτρη

Για τους ντόπιους αυτή η πλευρά της Μαγνησίας, η λιγότερο τουριστική, έχει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά. Με τις βραχώδεις απολήξεις του μυθικού βουνού να εκβάλλουν στο γαλάζιο της θάλασσας και με τις πάμπολλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν μένουν και πολλά περιθώρια διαφωνίας. Η αλήθεια είναι πως η αιχμηρή μορφολογία του και το άγριο τοπίο του έλκουν τον φυσιολάτρη ταξιδιώτη, και για τους εξερευνητές της Μαγνησίας είναι ένα διαφορετικό, πολύτροπο ταξίδι.Αναμφίβολα οι Μηλιές είναι το διάσημο τοπωνύμιο του Δήμου Νότιου Πηλίου.Στη μικρή της επιφάνεια συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και σε συνδυασμό με το ιστορικό παρελθόν, το χωριό θα μπορούσε μόνο του να αποτελεί άρτιο πηλιορείτικο δείγμα.Διαθέτει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.500 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, χειρόγραφα καθώς και επιστολές από την κληρονομιά της Μηλιώτικης Σχολής. Παρά τη γραφικότητα του και την ιστορία του, όμως, η βασική του ατραξιόν είναι ο Μουντζούρης και η θρυλική του σιδηροδρομική διαδρομή που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.Με εμπορικό κέντρο και απαραίτητη στάση την ημιορεινή Αργαλαστή, μπορείτε να χαράξετε πολλές συντεταγμένες, εμπνευσμένες (γιατί όχι;) από το τοπικό τσίπουρο στο κοινοτικό καφενείο.

Πριν από αυτά όμως περιηγηθείτε και ρίξτε μια ματιά στην τοπική αρχιτεκτονική και στο καμπαναριό του ναού των Αγίων Αποστόλων που διαφέρει από όσα θα συναντήσετε μέχρι εδώ. Θα σας κάνει εντύπωση πώς ένα τόσο μικρό χωριό έχει τόσο έντονα διαφοροποιημένο στίγμα. Στο ίδιο μοτίβο η γραφική πλατεία τού κατά πολύ μικρότερου ημιορεινού χωριού Λαύκου, αλλά και των διπλανών χωριών, Συκής και Μετοχίου. Ο χάρτης είναι μπροστά σας και οι επιλογές πολλές.Αν δεν ενδώσετε στις αλκοολούχες απολαύσεις, τότε αναζητήστε τις περιπατητικές πορείες -όχι πολύ καλά σηματοδοτημένες, είναι η πραγματικότητα- και μέσα σε πυκνή βλάστηση και σκόρπια ερείπια θα ξεπροβάλλει κάθε τόσο εντελώς αναπάντεχα μια εντυπωσιακή θέα. Ξεκινήστε είτε από Αργαλαστή για Κάλαμο είτε από τον Λαύκο προς το χωριό Μήλινα. Λένε ότι στην παραθαλάσσια Μηλίνα αν κάνεις ευχή στο ηλιοβασίλεμα θα βγει! Ανεξακρίβωτο αν πρόκειται για έναν ημιαστικό μύθο ή για προσωπική εμπειρία.Το σίγουρο είναι ότι αξίζει η απογευματινή επίσκεψη στο όμορφο ψαροχώρι με την ήρεμη προκυμαία. Το νότιο Πήλιο, που γεωμορφικά μοιάζει με βέλος, τελειώνει στο Τρίκερι, την «κρυφή πύλη» απ’ όπου φεύγει το καραβάκι για τις Κουκουναριές της Σκιάθου.  

 Ανάλογα τον καιρό, τα δρομολόγια του Μουντζούρη δεν είναι καθημερινά. Ξεκινούν από Ανω Λεχώνια στις 11.30 για τις Μηλιές και επιστρέφουν στις 15.00 και στο ενδιάμεσο έχετε το περιθώριο να περάσετε χρόνο στο χωριό. Η σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 16 χλμ. Κόστος 18 ευρώ για μεγάλους και 10 ευρώ για παιδιά 4-14 ετών

. Στο κλίμα του οικοτουρισμού γίνονται πολλές διαδρομές με άλογα σε παλιά μονοπάτια, με αφετηρία την Αργαλαστή. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα. Μια ανάσα από τις Μηλιές βρίσκεται η Βυζίτσα, διατηρητέο χωριό, και οι Πινακάτες με την υπέροχη φύση και τα γαλήνια τοπία που αξίζουν μια παράκαμψη.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close