Πέντε οινοποιεία για…μυρωδιά

Σφραγίστε την περιπέτεια μ’ ένα ποτήρι κρασί κατευθείαν από την… πηγή και «στην υγειά σας»

Ας υποθέσουμε ότι η πολύχρονη σχέση σας με το κρασί περιορίζεται στο… χρώμα. Κανένα πρόβλημα. Δεν είναι ανάγκη να είστε γνώστες στου είδους για να επισκεφθείτε και να απολαύσετε ένα οινοποιείο. Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά για κάτι να εξελιχτεί σε έναν μεγάλο έρωτα.

Μία γεύση από καλό κρασί και μία ξενάγηση σε ένα οινοποιείο είναι μία εμπειρία που δίνει άλλη αίσθηση στο ταξίδι σας και αν είστε σε φάση ζεν, διόλου απίθανο να βιώσετε μυσταγωγική εμπειρία, ακούγοντας για τη διαδικασία της οινικής απόσταξης που, και ακόμα καλύτερα να το δοκιμάσετε. Είναι ένα σύντομο ταξίδι στους κανόνες ωρίμανσης την φροντίδα πίσω το ποτήρι στο τραπέζι σας σε ατμοσφαιρικές αίθουσες οινοποιείων, δροσερά κελάρια με ζεστή ατμόσφαιρα στην μέση του πουθενά ή με θέα το πέλαγος. 

Ο ελληνικός αμπελώνας, είτε στα άνυδρα εδάφη των Κυκλάδων είτε στα αχανή  κτήματα της Νάουσας, άλλες φορές σε συνεταιρισμούς και άλλες σε όρους οικογενειακής επιχείρησης, ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής οινικής παράδοσης πολύ ψηλά.. Χωρίς να σας μπερδέψουμε με ποικιλίες κρασιών και τα συναφή, σας προτείνουμε πέντε όμορφα και ατμοσφαιρικά οινοποιεία που εκφράζουν μέσα από υπέροχους χώρους οινικής γευσιγνωσίας το μεράκι τους για το κρασί και σας προτρέπουν να κάνετε το άλμα για… καλά κρασιά!

Σίκινος: Κρεμασμένο σε μία πλαγιά με θέα το Αιγαίο πέλαγος, σε υψόμετρο 400 μ. είναι το οινοποιείο του Μάναλη, ή αλλιώς μπαλκόνι στο Αιγαίο, ένα πραγματικό κόσμημα για το νησί. Μοναστηριακά τραπέζια, εστιατόριο με κυκλαδίτικα πιάτα παντρεμένα με η κατάλληλη οινική συνοδεία, που μπορείτε να γευτείτε στην είσοδο του οινοποιείου.  Η ξενάγηση στην κάβα του οινοποιείου εξηγεί όλη την ιστορία από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Κεφαλονιά: Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών από τις πλαγιές του Αίνου. Οι πολλές ομοιότητες με το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου δεν είναι τυχαίες αφού είναι πηγή έμπνευσης της αρχιτεκτονικής του. Στον ορεινό όγκο του Ομαλού, στα 700μ. η πρώτη εικόνα είναι η δροσιά από τις μεγάλες επτανησιακές καμάρες με αρχιτεκτονικά στοιχεία «κλεμμένα» από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου. Σε ένα κτίριο ιδιαίτερα ευρύχωρο στο εσωτερικό, θα σας εξηγήσουν πως βάζουν τον ήλιο του Ιονίου, τη δροσιά του Αίνου και το θαλασσινό κεφαλονίτικο αεράκι μέσα σ΄ένα μπουκάλι κρασί και θα σας «ταξιδέψει» στους δρόμους του κρασιού της Κεφαλονιάς.

Νάουσα: Οινοποιείο Δαλαμάρα. Ο ξακουστός αμπελώνας της Νάουσας με την εύγευστη ξινόμαυρη η ποικιλία του, έρχεται στο ποτήρι σας από μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση έξι γενεών, που από το 1998 πραγματοποιεί υπέροχες γευσιγνωσίες σ’ ένα ευρύχωρο μπαλκόνι, με τον αμπελώνα εφτά στρεμμάτων στα πόδια σας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, που γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, θα βρείτε καλοδιατηρημένα εργαλεία απόσταξης, όπως των παππούδων.

Πιερία: Το Κτήμα Κούρτη είναι μια υπόθεση άκρως οικογενειακή. Βρίσκεται στη Ράχη Πιερίας και το μπαλκόνι του, με θέα στο απέραντο πράσινο, δείχνει να χάσκει στο κενό. Ο χώρος γευσιγνωσίας με ξύλο και πέτρα ακολουθεί την παράδοση συνοδεύει τον οίνο με μενού της φαμίλιας και είναι παρεϊστικος. Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται αναπροσαρμοσμένες παραδοσιακές εγκαταστάσεις και τεχνικές. Το κρασί ωριμάζει με παλαίωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια.

Σητεία: Όχι μακριά από το φοινικόδασος στο Βάι, η ιστορική και βασανισμένη Μονή Τοπλού, κάνει το δικό της κρασί εδώ και δεκαετίες. Η Μονή, που είναι από μόνη της εντυπωσιακή, διαθέτει 40 αίθουσες, 99 πόρτες και ένα καμπαναριό πάνω από 30μ. και κάνει πλήρη ξενάγηση στα κρασιά της, από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, η οποία καταλήγει σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας μοναστηριακής ατμόσφαιρας, και οι οινικές δοκιμές συνοδεύονται από εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close