Πήλιο: Στα μυστικά των Κενταύρων

Μπορεί το Πήλιο στην ελληνική μυθολογία να ήταν η θερινή κατοικία των θεών, αλλά στην ταπεινή θνητή μας συνείδηση είναι προορισμός για όλο τον χρόνο, δίνοντας, ωστόσο, ένα προβάδισμα στη χειμερινή σεζόν.

Τρία στοιχεία συνυπάρχουν εδώ αρμονικά και το καθιστούν ασυναγώνιστο: η φύση, η παράδοση και η αρχιτεκτονική, και καθένα από τα χωριά συμπληρώνει το όμορφο παζλ του οδοιπορικού.Όντας διαχρονικά ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, θεωρήστε την ποιοτική φιλοξενία δεδομένη. Σε κάθε καλντερίμι θα βρείτε ωραίο φροντισμένο μέρος για να καθίσετε ή να ψωνίσετε. Αν και η πηλιορείτικη γοητεία συμπυκνώνει πολλές αρετές σε λίγα χιλιόμετρα, ωστόσο θα σας ανοίξει η όρεξη για εξερεύνηση από χωριό σε χωριό και θα συνδράμει η άριστη σηματοδότηση.Στα πιο αγαπημένα χιτ ανήκει η Μακρινίτσα.

Χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων, αξίζει να περιμένετε να φύγει η πρωινή ομίχλη για να ατενίσετε την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο. Έχει ίσως την ωραιότερη θέα της περιοχής και της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «μπαλκόνι του Πηλίου» από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η γραφικότητα της εντείνεται με το «παζαράκι» και τα παραδοσιακά του προϊόντα. Αν σας φανεί γνωστή, το 1969 δάνεισε το φόντο της στην ελληνική ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».Σε απόσταση μόνο 2 χλμ. βρίσκεται η επίσης δημοφιλής Πορταριά. Στις δύο γραφικές πλατείες της, της Μελίνας Μερκούρη και των Αγίων Ταξιαρχών, και τα καφενεδάκια τους, τα Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο, όμως το παραδοσιακό χρώμα δεν επισκιάζεται.

Σεργιανίστε στα στενά μαθαίνοντας για τα θεραπευτικά βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά.Το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται στην περιοχή Αγριόλευκες, διαθέτει 4 πίστες και πολύ χώρο για παρκάρισμα. Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί θα περάστε από τα Χάνια, τον ορεινότερο οικισμό του Πηλίου σε υψόμετρο 1.200 μ, χτισμένο σε πυκνό δάσος οξιάς. Βάλτε στον χάρτη την ξακουστή Ζαγορά, με το έντονο λαογραφικό στοιχείο και το σχολείο του Ρήγα Φεραίου. Θα δείτε μεγάλη ποικιλία γλυκών με βασικό συστατικό το περίφημο της μήλο.Και μια και φτάσατε ως εδώ, αφήστε να σας πάρει η κατηφόρα προς την Τσαγκαράδα. Ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο καστανιές και οξιές, είναι εικόνες που θα αποτυπωθούν όμορφα στην ταξιδιωτική σας μνήμη. 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close