Σαντορίνη των 6 αισθήσεων

Σαντορίνη ή Θήρα. Αυτό το απαράμιλλο, μοναδικό νησί των αντιθέσεων διαμορφωμένο από μια αρχαία έκρηξη, καταμεσής των Κυκλάδων.. Η Σαντορίνη είναι περισσότερο εμπειρία και λιγότερο προορισμός διακοπών,  μια εμπειρία 6 αισθήσεων .

                                                                                          Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

….της Αφής: Το τοπίο εδώ είναι έξω από τα κλασικά κυκλαδίτικα στάνταρ. Στην Σαντορίνη το λευκό και το μπλε βρίσκονται σε αρμονική αντίθεση με το μαύρο και το κόκκινο των βράχων της Θηραϊκής γης.  Ακόμα και οι παραλίες του νησιού είναι των αντιθέσεων. Εναρμονίζονται με τον ιδιαίτερο ηφαιστειογενή χαρακτήρα του με μαύρη, κόκκινη και λευκή άμμο. Στις παραλίες, Καμάρι και Βλυχάδα κολυμπώντας αγγίζετε το μοναδικο ηφαιστειακό τοπίο.

…..Της όρασης: Τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα στην Καλντέρα, τα κάτασπρα παραδοσιακά χωριά με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική χτισμένα στο χείλος του γκρεμού. H διάσημη στον κόσμο Οία ( Ια είναι η σψστή προφορά της ), η αγαπημένη των ερωτευμένων – ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που κρίθηκε διατηρητέος-  κατά μήκος της Καλντέρας , σαν σκαλισμένη στα πετρώματα της ηφαιστειακής λάβας, όταν πέφτει ο  ήλιος μοιάζει με έργο τέχνης.

…..Της οσμής: Στις κλιμακωτές μαύρες πεζούλες, χτισμένες με κομμάτια πετρωμένης λάβας, οι καφέ ξερολιθιές, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα λευκά σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα. Τα περισσότερα χωριά συνδέονται με σηματοδοτούμενο δίκτυο μονοπατιών. Περπατήστε ανάμεσα στους τεράστιους αμπελώνες, σε χωριά, σε παλιά αρχοντικά σε μία διαδρομή διαχρονική. Εδώ θα πάρετε μια μυρωδιά από την παλιά, γνήσια Σαντορίνη.

……Της Ακοής:  Εκτός από την φασαριόζικη πρωτεύουσα τα Φηρά, με υπέροχη θέα στο νησάκι της Νέας Καμένης που αξίζει να επισκεφθείτε, δείτε και τα χωριά της Σαντορίνης, άλλα κοσμοπολίτικα και άλλα όχι και τόσο διάσημα. Ο μεσαιωνικός Πύργος, οι Καρτεράδες, το Εμπορειό, το Αμμούδι, η Περίσσα, ο Περίβολος, το Μεγαλοχώρι, το Καμάρι, η Μεσσαριά, ο Μονόλιθος, το Ημεροβίγλι. Αφουγκταστείτε την ησυχία της Φοινικιάς, μια ανάσα μόλις από την Οία, και τις παραδοσικές μελλωδίες  της στο αγαπημένο Πανηγύρι της Ματρώνας τον Οκτώβρη.   

….. Της Γεύσης: Ανακαλύψτε το εσωτερικό του νησιού που είναι χτισμένο ανάμεσα σε αμπελώνες. Άλλωστε, το κρασί είναι κομμάτι της κουλτούρα της Σαντορίνης. Επιβιώνει χιλιάδες χρόνια με τις πανάρχαιες τεχνικές καλλιέργιας των αµπελώνων ακόμα σ’ ένα εξαιρετικά αφιλόξενο και άνυδρο οικοσύστηµα. Τα κλήματα στην Σαντορίνη, «αμπελιά» ή «κουλούρα», ακουμπάνε στην μάνα γη.  Πρόκειται για μία αυτοσχέδια και μοναδική στον κόσμο τεχνική κλαδέματος. Δοκιμάστε την ποικιλία  Ασύρτικο  με έντονα πετρώδη αρώματα  που φέρνουν στο ποτήρι σας οινική…λάβα, ή το διεθνώς φημισμένο γλυκό “Vinsanto” (με Ασύρτικο και Αηδάνι) με κυρίαρχα τα αρώματα ξηρών και καραμελωμένων φρούτων.

 Το νησί είναι εξαιρετικά οργανωμένο οινοτουριστικά  με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία, κάποια μάλιστα λειτουργούν και ως μουσεία. Την γευστική εμπειρία  ολοκληρώνει η γαστρονομική του ταυτότητα. Από τα ατμοσφαιρικά γκουρμέ εστιατόρια της Σαντορίνης μέχρι τις ταβέρνες θα βρείτε τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα όπως η λευκή μελιτζάνα, τα ντοματάκια, η φάβα (που καλλιεργείται στο νησί για 3.500 χρόνια), η κάπαρη, αρδαμίδες (χόρτα), τα κατσούνια (σαντορινιά αγγούρια) και το χλωρό τυρί. Δοκιμάστε επίσης τους περίφημους τοματοκεφτέδες και λουκάνικο Σαντορίνης!

Έκτη Αίσθηση:

Ανεβείτε ψηλά στα κάστρα του νησιού και αγναντέψτε το απέραντο μπλε του Αιγαίου. Απολαύστε την θέα από την Αρχαία Θήρα σε υψόμετρο 369μ.  σε θέση στρατηγικής σημασίας για τους Λακεδαιμόνιους αποίκους στις αρχές του 8ου π.Χ. αιώνα. Στον αρχηγό τους , τον Θήρα, οφείλεται το σημερινό επίσημο όνομα του νησιού.

Ένα ατμοσφαiρικό σημείο στην ιστορία του νησιού είναι ο Αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι. Από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα. Ο αρχαιότερος πολιτισμός της Μεσογείου που έμενε θαμμένος στην λάβα 3.400 χρόνια. Λόγω της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου, τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί σε εντυπωσιακά άριστη. Είναι μια άλλη Πομπηία όπου θα βιώσετε για λίγο το βαρύ παρελθόν αυτού του ανάλαφρου νησιού.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close