Ζακύνθος: Φιόρα και Μαντόλες

Τζάντε, Ζάκυνθος, Φιόρο του Λεβάντε και μαργαριτάρι του Ιονίου. Όπως και αν το λέτε, μόλις πατήσετε το πόδι σας εκεί θα ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση και όρο.

Έχει μια λυρικότητα τούτο το νησί. Αν είναι η γλυκάδα της ντοπιολιαλιάς, τα συρτάκια των πανηγυριών ή οι επτανησιακές καντάδες, άγνωστο.

Πάντως, το φέρρυ από Κυλλήνη έχει συνέχεια δρομολόγια.  Οι  ώρες ταξιδιού είναι λίγες  και τα πλεονεκτημάτα πολλά. Γι΄αυτό αφιερώστε μέρες. Πλούσιο σε φύση και παράδοση, γεμάτο παραλίες και όρμους, βράχια με θέα στη θάλασσα, γραφικά χωριά, μοναστήρια και μουσεία ανοιχτά στο κοινό που αφηγούνται την καθημερινή ζωή , από την ελληνική μυθολογία έως τον Ugo Foscolo, τον Διονύσιο Σολωμό και μέχρι σήμερα θα κρατήσει  σε εγρήγορση όλες σας τις αισθήσεις.

Παρά το έντονο τουριστικό προφίλ της με τις υπεσύγχρονες σχετικές ανέσεις, στη Ζάκυνθο αρέσουν οι λαϊκές παραδόσεις με το παρελθόν της να είναι παρόν.

Γι΄αυτό περιδιαβαίνοντας στην πόλη, κάτω από τις ενετικές καμάρες και στην πλατεία Αγίου Μάρκου, θα θυμηθείτε αποσπάσματα από τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Οι περιγραφές ταιριάζουν γάντι στο σήμερα και ας ανήκε ο συγγραφέα στην γενιά του 1880. Στον μεγάλο ζακυνθινό λογοτέχνη είναι αφιερωμένο το ομώνυμο μουσείο. Βρίσκεται στην ιστορική όσο και γραφική συνοικία της Φανερωμένης με τις «πολλές γλυκόλαλες καμπάνες».

 Από εδώ, ανεβείτε στη Μπόχαλη,  όπου γυρίστηκε ένα ρομαντικό ενστανανέ του τραγικού ποπολάρου Ζέπου Πεμπονάρη και της  Έλντας, στην γνωστή κινηματογραφική μεταφορά της. Παρά την αλλοτινή της αύρα, δεν θα δείτε κρινολίνα και μουσελίνες. Η Μπόχαλη  του Στράνη σήμερα είναι μια υπέροχη εναλλακτική με κοσμικά καφέ και ταβερνάκια. Από τον λόφο του Στράνη ατενίζοντας την πανοραμική θέα στο λιμάνι και το βαθύ μπλε του Ιονίου, ίσως να κατάλάβετε γιατί ο Σολωμός έγραψε εδώ τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν».

 Δεν αποκλείεται να σας φωνάξουν Σιορ ή σιόρα καθώς το ζακινθινό ίδιωμα περιλαμβάνει πολλές λέξεις με ιταλική ρίζα, προσδίδοντας μια χαριτωμένη μουσικότητα που γίνεται κολλητική. Μπορεί γι΄αυτό ολοι οι Ζακυνθινοί να διαθέτουν ένα έμφυτο ταλέντο να σκαρώνουν ρίμες στο λεπτό.

Πάρτε αμάξι και ετοιμαστείτε για χιλιόμετρα. Ανακαλύψτε τις αποχρώσεις του γαλάζιου των Αλυκών. Φτάστε ως το ακρωτήρι Σκιάρι με θέα την Κεφαλονιά έως τον Άγιο Στέφανο (νησί Κάμεο), ένα νησάκι προσβάσιμο από την ηπειρωτική χώρα με ξύλινη γέφυρα. Ανακαλύψτε την ενδοχώρα, πράσινη γεμάτη λιόδεντρα και αμπελώνες που συνδυάζονται με αγροτουριστικές εγκαταστάσεις για οικολογικές εμπειρίες νέας κοπής.  Τα πετρόκτιστα σπίτια κοντά στον  Κοιλιωμένο και τον Άγιο Λέοντα και ακολουθείστε τον δρόμο μέχρι τις Βολίμες.

Το νησί είναι πρωτοπόρος στην οικολογία.  Έχει θαλάσσιο φυσικό καταφύγιο “Εθνικό Πάρκο της Ζακύνθου”. Με 13.500 εκτάρια, εκτείνεται από τη Ζάκυνθο έως τα νησιά Στροφάδι, με τον Κόλπο του Λαγανά και τα νησάκια του Μαραθονήσι και του Πελούσου. Έχει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της βιοποικιλότητας της πανίδας και της χλωρίδας και ο σημαντικότερος χώρος στη Μεσόγειο για απειλούμενη θαλάσσια χελώνα της Caretta caretta.

Παραλίες

Το άπειρου κάλλους Ναυάγιο ίσως είναι η πιο πολύ φωγραφημένη παραλία της Ελλάδας, και η πιο αναγνωρίσιμη. Η πρόσβαση γίνεται µόνο µε καραβάκι από τον όρµο του Πόρτο Βρώµη. Και αυτό είναι μόνο ένα φωτογενές teaser από τις ομορφιές που θα ανακαλύψετε στη Ζάκυνθο.  Σημειώστε ότι παίζει να συναντήσετε εδώ τα πιο διάφανα νερά που έχετε δει. Μη διστάσετε να νοικιάσετε μια βαρκούλα από εκείνες που δεν απαιτούν δίπλωμα. Διάσηµες παραλίες είναι, επίσης, εκείνες στον κόλπο του Λαγανά, Καλαμάκι, Λαγανάς, Δάφνη, Κερί. Ο Αγιος Σώστης είνι ο αγαπημένος τόπος της  θαλάσσιας χελώνας Caretta- Caretta. Από εδώ, αν θέλετε μπορείτε να πάτε στο Μαραθονήσι και αν σταθείτε λιγάκι τυχεροί μπορει να δείτε και χελώνες!

Καρτποσταλικής ομορφιάς είναι οι Γαλάζιες Σπηλιές, µπροστά στο χωριό Άγιος Νικόλας, η Αγία Κυριακή και το Αµµούδι στις Αλυκές,  Το Αργάσι με τους μικρούς κολπίσκους είναι από τις δημοφιλές και κοσμικό. Χαρακτηριστικό σημείο της είναι μια μισογκρεμισμένη πέτρινη γέφυρα. Αν το πάρετε σερί να θυμάστε ότι είναι εδώ είναι η χαρά του clubber. Για πριβέ και ήσυχες καταστάσεις κατευνεθείτε δυτικά της Ζακύνθου, στο Κορακονήσι, με τα λευκά βράχια σε θέση εντυπωσιακού σκηνικού. Στα must-seen η παραλία Πόρτο Λιμνιώνας.

Που να μείνεις

Πιθανότατα η Ζάκυνθος έχει τις υποδομές μπορεί να καλύψουν κάθε επιθυμία στην διαμονή. Από lux σουίτες με ιδιωτική πισίνα μέχρι camping. Η πόλη σίγουρα ενδείκνυται για διαμονή. Αν δεν είστε του nightlife, στις Αλυκές υπάρχουν προτάσεις διαμονής για κάθε βαλάντιο είτε παραθαλάσσια είτε εντός του χωριού και πολλά καφέ εστιατόρια. Το φασαριόζικο Αργάσι είναι επίσης μια επιλογή. Αφήστε τον Λαγανά στους μικρούς αλλοδαπούς. Γενικά ως προς την βάση σας σκεφθείτε να μείνετε νοτιοδυτικά αν επιζητάτε την ηρεμία μιας και είναι το λιγότερο εμπορικό κομμάτι του νησιού.

Γεύση

Δοκιμάστε  παστέλια, μαντολάτα και τις παραδοσιακές φιτούρες και το ντόπιο λαδοτύρι. Τα λαχανικά από τα μποστάνια έχουν μια ξεχωριστή γεύση και θα το καταλάβετε μια μπουτρίδα, τη ζακυνθινή εκδοχή του μπριάμ, συνοδευμένο με νεροκρέμμυδα. Ίσως να είναι και το λάδι που κάνει την διαφορά (υπάρχουν και πολλά βιολογικά ελαιοτριβεία).  Προλάβετε και τη ντόπια σταφίδα. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν 19.000 στρέμματα αμπελιών  και τοπικές ποικιλίες. Θα λατρέψαμε την Μαύρη Ρομπόλα.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close