Άσσος. Της καντάδας και της παλιάς Ελλάδας

Αν πιστέψουμε ότι τα ονόματα δεν είναι τυχαία, το παραθαλάσσιο ψαροχώρι των 90 κατοίκων θα μπορούσε εξ’ορισμού να είναι ο άσσος* της Κεφαλονιάς! Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στο στενότερο σημείο της χερσονήσου Έρισσος, είναι προικισμένο με ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς. Μαζί με την παρακαταθήκη του ως διατηρητέος επτανησιακός οικισμός, που βουλιάζει στην σκιά από τα πεύκα και τα κυπαρίσσια αγγίζοντας τα γαλαζοπράσινα νερά, ε, δικαιολογεί στο έπακρο την ονομασία του. Παρ΄ότι όμορφη και πολύ κοντά στην παγκοσμίου φήμης παραλία του Μύρτου, η ‘Ασσος, ή για κάποιους, ο Άσσος, αντίθετα από το τουριστικό Φισκάρδο, κρατάει χαμηλό προφίλ.

Στις ελάχιστες ταβέρνες, απόλυτα εναρμονισμένες με την γραφική της εικόνα, θα βρείτε φρέσκα θαλασσινά, με κεφαλονίτικες συνταγές και ντόπιο εμφιαλωμένο κρασί, όπως η ασυναγώνιστη ποικιλία Ρομπόλα, σε καλές τιμές.

Περπατώντας αναζητείστε οικόσημα από παλιές αρχοντικές οικογένειες εγγεγραμμένες στην Χρυσή Βίβλο, Libro D’ Oro του 1799. Κλείστε με μια νυχτερινή βόλτα περιμετρικά στο λιμανάκι ή καθίστε σε ένα από τα απόμερα μυστικά της σημεία της. Να γράψω κάτι για τις καντάδες Απέναντι, δεσπόζει το Φρούριο της Κεφαλονιάς που προσεγγίζεται με τα πόδια. Κατασκευασμένο τον 16ο αι. επί Α’ Ενετοκρατίας, άριστης στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και ισχυρής δύναμης, έχει ακόμα κάτι ακόμα από την αλλοτινή του αίγλη του. Αφιερώστε ένα απόγευμα στο φιδωτό του μονοπάτι.

Εκτός από τα μελαγχολικά απομεινάρια, η Άσσος φαίνεται εντυπωσιακή από εκεί, όπως και το Ιόνιο.

Δοκιμάσαμε την Anait

Το όμορφο ταβερνάκι Anait τραβάει τα βλέμματα. Γραφικό και ήσυχο είναι σχεδόν πάνω στο κύμα με θέα..φιλέτο! Παραδοσιακό, οικογενειακό όπως και τα πιάτα του.  Ποιοτικά ελληνικά και μεσογειακά γεύματα. Διαθέτει μακρύ μενού με ποικιλία φρέσκων θαλασσινών, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές συνοδεία τοπικών κρασιών. Σε αυτά προσθέστε και μια λίστα κλασικών κοκτέηλ για aperitivo! (+30) 2674051251 nefeli-anait.gr

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close